Scholing 'Ethiek in de praktijk'
Praktijkvoorbeelden, tips & praktische handvatten

Tijdens de scholing ‘Ethiek in de praktijk’ werken we aan de hand van inspirerende praktijkvoorbeelden. Hoe is ethiek vormgegeven in deze zorginstellingen? Wat zijn de succesfactoren? Wat zijn de knelpunten? U krijgt praktische handvatten en aanbevelingen, waarmee u geïnspireerd verder kunt binnen uw eigen organisatie.

De scholing wordt interactief ingevuld. Tijdens elke bijeenkomst gaan we van start met een Moreel Beraad. Een Moreel Beraad is een gesprek waarin de deelnemers gezamenlijk een ethische kwestie uit hun werk bespreken. Deelnemers zoeken aan de hand van dit concrete voorbeeld samen naar een antwoord op de vraag: wat is in die specifieke situatie goede zorg?

Praktijkvoorbeelden & succesfactoren

Korte, interactieve presentatie over inspirerende praktijkvoorbeelden: zorginstellingen die structureel ruimte maken voor ethische reflectie, moreel beraad en ethiek. Hoe hebben deze zorginstellingen ethiek vormgegeven? Op welke manier wordt ethische reflectie praktisch ingevuld? Wat zijn de succesfactoren? Wat zijn de knelpunten? Welke aanbevelingen komen hieruit voort, gericht op succesvol ethiekbeleid?

Inspirerende werkvormen en methodieken

Aandacht voor werkvormen en methodieken die op verschillende manieren inspireren om met elkaar in gesprek te gaan over goede zorg & morele dilemma’s in de dagelijkse praktijk. Kennismaken met inspirerende werkvormen om met elkaar in gesprek te gaan, zoals een ethiekspel. Tools om aan te zetten tot discussie over ethische thema’s of dilemma’s in de dagelijkse praktijk.

Verbinding met eigen organisatie

Hoe zijn de aanbevelingen toe te passen in de praktijk van uw eigen organisatie? Aan de hand van de praktijkervaringen, de werkvormen en de aanbevelingen leggen we de verbinding met uw eigen organisatie. Wat zijn uw ervaringen? Welke activiteiten zijn succesvol binnen uw organisatie? Wat zijn de knelpunten?

Advies, strategie & toekomst

Aan de hand van de inspirerende praktijkvoorbeelden, methodieken en werkvormen en de ervaringen van de deelnemers, gaan we concreet aan de slag met een 'Werkplan ethiek'.

  • Doel & missie
  • Vertegenwoordiging binnen de organisatie
  • Ambassadeurs binnen de organisatie
  • Nieuwe manieren om het ethisch bewustzijn te verbreden en aan te zetten tot discussie over ethische thema’s
  • Concrete plannen en ideeën
  • Plannen voor de Week van reflectie (voortbouwen op succesvolle activiteiten)

Praktische handvatten en aanbevelingen

De scholing wordt afgerond met praktische handvatten en praktijkgerichte aanbevelingen, waarmee u geïnspireerd verder kunt binnen uw eigen organisatie.

Hand-out en Stappenplan Moreel Beraad

Deelnemers krijgen een hand-out met aandachtspunten & het Stappenplan Moreel Beraad uitgereikt.

Kwaliteitsregister

Bij deze scholing kunt u op verzoek een certificaat ontvangen voor het kwaliteitsregister.

Voor wie

Commissies Ethiek, medewerkers kwaliteit en veiligheid, professionals, leidinggevenden, cliënten- en patiëntenraden en andere geïnteresseerden in de gezondheidszorg, jeugdhulp, jeugdgezondheidszorg en Welzijn.

Beperkt aantal deelnemers

We kiezen ervoor het aantal deelnemers aan de scholing beperkt te houden, zodat een goede interactie is gegarandeerd. Aan de scholing 'Ethiek in de praktijk' kunnen maximaal 10 deelnemers inschrijven.

Scholing Incompany

We komen graag naar u toe, om deze scholing binnen uw eigen organisatie te verzorgen. De inhoud van de scholing wordt afgestemd op uw specifieke wensen. Data en tijdstip in overleg.

Begeleiding scholing

De scholing wordt verzorgd door AnneMarie Bloemhoff & Jack van Raay, ethiekexperts en trainers, coaches en adviseurs ethiek, reflectie, moreel beraad in de gezondheidszorg en jeugdzorg. Beide trainers zijn tevens gespecialiseerd in (morele) communicatie, en het ontwikkelen van creatieve concepten om ethiek en reflectie onder de aandacht te brengen en medewerkers enthousiast te maken. Voor de scholing 'Ethiek in de praktijk' hebben AnneMarie Bloemhoff en Jack van Raay een bijzonder concept ontwikkeld, met als basis hun vakkennis, pedagogische en didactische expertise, en hun jarenlange ervaring met het verzorgen van scholing op diverse terreinen. AnneMarie Bloemhoff en Jack van Raay zijn de enthousiaste initiatiefnemers van de Week van reflectie, en maken deel uit van het professioneel Reflectieteam.

Praktische informatie

Meer weten over de scholing 'Ethiek in de praktijk'? We informeren u graag over de mogelijkheden: telefoon 088 626 65 29 of e-mail: info@weekvanreflectie.nl

Aanvragen van de scholing: info@weekvanreflectie.nl



Meld u aan, stuur een e-mail...



dokters met hart


verzorgende annemarie bloemhoff
AnneMarie Bloemhoff en Jack van Raay inspireren, zijn praktijkgericht en geven concrete handreikingen om ethiek succesvol in praktijk te brengen
jack van raay