Week van reflectie congres 2018
Masterclass 'Hart voor goede zorg; Tijd voor reflectie & ethiek'

'Zingeving & Ethiek in de zorg'

De laatste tijd wordt er veel gesproken over ‘waarden creëren’ en ‘waarde toevoegen’, ook in de zorg. Deze manier van spreken komt uit het bedrijfsleven en suggereert dat er zoiets als basale zorg zou zijn, en een soort upgrade waarin waarde wordt toegevoegd.

Maar zorg verlenen is iets anders dan taarten bakken, en waarde voeg je niet toe zoals je suiker toevoegt. Hoe komen we dan wel bij zorg waarin waarden een rol spelen?

Wie de tijd neemt om te reflecteren op de zorg die verleend wordt, zal ontdekken dat zorg al boordevol waarden zit. Maar zoals gist tijd nodig heeft om het brood te doen te rijzen, hebben waarden tijd nodig om ervaren te worden.

Reflectie in de zorg is van belang om je te realiseren wat voor bijzonder werk je doet, en contact te maken met je oorspronkelijke motivatie. Als dit lukt, kom je vanzelf in verbinding met de waarden in de zorg.

prof. dr. Carlo Leget
hoogleraar Zorgethiek en bijzonder hoogleraar zingeving en ethiek in de palliatieve zorg, Universiteit voor Humanistiek

Meer informatie

AnneMarie Bloemhoff & Jack van Raay, organisatoren Week van reflectie congres, beantwoorden graag uw vragen: telefoon 0641 25 60 04 of e-mail info@weekvanreflectie.nl

Ronnie van Diemen

prof. dr. Carlo Leget